Czy jest wśród nas ktoś, kto potrafi bez problemu oprzeć się słodkim przekąskom? Dla wielu osób słodycze są niezbędnym elementem diety. Na szczęście istnieje wiele przepisów na zdrowe wersje popularnych deserów, które nie zawierają cukru. Sprawdź jak cieszyć się pysznymi, domowymi przekąskami, a jednocześnie dbać o linię!

Dlaczego warto ograniczyć cukier?

Nadmiar cukru w diecie jest szkodliwy dla zdrowia. Prowadzi do powstawania próchnicy, sprzyja pojawieniu się zmian trądzikowych, a także wywołuje gazy, wzdęcia i zaparcia. Jest też głównym pokarmem dla komórek nowotworowych oraz sprzyja szybkiemu starzeniu się. Nie można pominąć również tego, że sprzyja insulinooporności, osłabia odporności, prowadzi do otyłości oraz uzależnienia.

Zbilansowana dieta jest obowiązkowym elementem dbania o ciało i umysł. Stanowi podstawowy filar zdrowego trybu życia – podobnie, jak aktywność fizyczna i sen. Jeśli codziennie się ruszasz, dbasz o higienę sypialnianą, a kupując nowe łóżko, zastanawiasz się, jaki materac jest najlepszy i jaka poduszka zapewni Twojemu ciało najlepszą regenerację, nie możesz zapomnieć o ograniczeniu ilości spożywanego cukru! Jego nadmiar zmarnuje bowiem Twój wysiłek podjęty na pozostałych płaszczyznach związanych z dbaniem o zdrowie.

Słodkości bez cukru – nasze propozycje

Słodkości bez cukru - zdrowe wersje popularnych deserówCzekoladowe ciasteczka z solonym karmelem

Do przygotowania ciasta potrzebujesz mąki pszennej, ekstraktu waniliowego, soli morskiej, jajka, roztopionego masła i kakao w proszku. Zamiennikiem cukru może być tutaj erytrytol. Znajdziesz go w wielu popularnych marketach, w każdym większym mieście – np. takim jak Nowy Sącz. Aby wykonać karmel, musisz kupić suszone daktyle i pastę z orzechów laskowych.

Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie zalej gorącą wodą suszone daktyle i odstaw je na bok. Do miski wsyp wszystkie składniki potrzebne do wyrobienia ciasta i je zagnieć. Powstała masa nadaje się do formowania w małe kulki. Ułóż je na blasze i delikatnie spłaszcz. Później włóż do piekarnika na 10 minut. W tym czasie namoczone i odsączone daktyle, wodę, masło orzechowe i sól zblenduj na kładki krem. Kiedy wyjmiesz ciastka z piekarnika, rozprowadź na nich masę i piecz przez kolejne 3 minuty. Kiedy wystygną – możesz cieszyć się ich słodkim smakiem.

Brownie

Do przygotowania brownie potrzebujesz następujących składników: masło, mąka pszenna, suszone daktyle, proszek do pieczenia, jajka, mleko, kakao, orzechy włoskie i maliny. W pierwszej kolejności roztop masło i je przestudź. Później posiekaj daktyle, dodaj mąkę, proszek, kakao, mleko, jajka i zmiksuj wszystkie składniki. Wtedy możesz do masy dodać orzechy włoskie i maliny, a następnie całość wymieszać łyżką.
Na niezbyt dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia wylej ciasto, a na wierzchu umieść część przygotowanych malin. Brownie będzie najlepsze wówczas, gdy zostanie upieczone w temperaturze 170 stopni Celsjusza, z termoobiegiem. Z piekarnika należy wyjąć je po około 20 minutach.

Batoniki owsiane z bakaliami

Jakie składniki są niezbędne do zrobienia owsianych batoników bez cukru? Płatki owsiane górskie, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia, sezam, orzechy ziemne, suszona żurawina, rodzynki, masło, miód i masło orzechowe.

Płatki owsiane, słonecznik i pestki dyni wymagają 10 minut pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Później należy wsypać je do miski i ostudzić. Po dodaniu pozostałych składników suchych konieczne jest wymieszanie ich z podgrzanym masłem, miodem i masłem orzechowym. Taka mieszanka nadaje się do uformowania i ułożenia na blasze. Po upieczeniu i ostudzeniu można ją pokroić w formę batoników. Nadają się do przechowywania w szczelnym pojemniku przez maksymalnie 2 tygodnie.

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy można przyrządzić bardzo szybko, z niewielu składników. Potrzebne są banany, jajka, mąka pszenna lub orkiszowa, mleko, miękkie masło, proszek do pieczenia. Wedle uznania można również dodać cynamon.

Pierwszy krok to rozgniecenie bananów widelcem. Później trzeba utrzeć jajka i masło na puszysty krem. Po dodaniu pozostałych składników ciasto wymaga dokładnego wymieszania. Następnie można przelać je do tradycyjnej keksówki i piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Pieczony skyrnik

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, które są uwielbiane przez wiele osób na całym świecie. Obecnie popularnością cieszy się wersja fit, wykonana z chętnie wybieranego serka typu skyr. Co musisz kupić, aby przygotować smaczny i zdrowy skyrnik? Jajka, skyr naturalny, ksylitol, budyń waniliowy bez cukru, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia.

Białka muszą zostać ubite osobno. Pozostałe składniki można zmiksować w jednej misce. Później do nich należy włożyć piankę z białek i wszystko bardzo delikatnie wymieszać. Skyrnik pieczemy w formie posmarowanej tłuszczem, przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Przekąski bez cukru można dziś z łatwością przygotowywać dzięki dostępności produktów takich, jak erytrytol czy ksylitol. Są one przepyszne, a jednocześnie zdrowe. Warto umieścić je w diecie w szczególności w wariantach z dużą zawartością białka. Doskonałym przykładem jest skyrnik. W połączeniu z owocami może stanowić pełnowartościowy posiłek.