Zioła i przyprawy mają o wiele bardziej istotne znaczenie, niż mogłoby nam się wydawać. Nie odpowiadają wyłącznie za poprawę smaku naszych potraw. Posiadają też wiele cennych właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Właśnie tak jest w przypadku czarnuszki. Dowiedz się, dlaczego warto uwzględnić ją w swojej diecie!
Czym jest czarnuszka?
Czarnuszka popularnie nazywana jest też czarnym kminkiem. To roślina, która należy do rodziny jaskrowatych. Cieszy się ogromną popularnością w krajach południowej Europy i Bliskiego Wschodu. Chętnie uprawiana jest również w Polsce, gdzie oprócz standardowej uprawy rośnie też na dziko. Roślina ta mierzy od 10 do 40 centymetrów, a jej kwiaty mają charakterystyczne, jasnobłękitne płatki. Najważniejszym elementem czarnuszki są jednak jej nasiona, które mają ciemny kolor i wyraźny, lekko korzenny smak. W tej postaci możemy zdobyć ją w sklepie. Oprócz tego produkowany jest również olej z czarnuszki. Coś, co wyróżnia czarnuszkę na tle innych roślin, to jej wyjątkowe właściwości. Od lat bowiem wykorzystywane jest jej działanie lecznicze. Stosowana jest ponadto w kosmetyce, na przykład w olejkach do włosów.
Bogate źródło witamin i minerałów
Te niepozorne nasionka kryją w sobie o wiele więcej, niż mogliśmy w pierwszej chwili podejrzewać. Okazuje się, że czarnuszka stanowi niezwykle bogate źródło witamin i minerałów. Po pierwsze, zawiera naturalnie występujące olejki eteryczne, w tym tymochinon. Znajduje się w niej witamina A, która oddziałuje korzystnie na stan skóry, paznokci oraz wzroku, witamina E, która jest cennym utleniaczem oraz witamina F. Oprócz tego posiada witaminy z grupy B – B1, B3, B6 oraz biotynę. Witaminy z grupy B odpowiadają za wiele istotnych procesów w naszym organizmie. Wpływają na zdolność koncentracji i procesy myślowe. Odgrywają też istotną rolę w procesie tworzenia się czerwonych krwinek. Czarnuszka zawiera ponadto ważne minerały, takie jak selen, cynk, magnez, wapń, potas, sód czy żelazo. Spożywając ją, możemy dostarczyć naszemu organizmowi naprawdę wielu cennych składników. Nie ma wątpliwości, że zadbanie o odpowiednią ilość tych substancji korzystnie wpłynie na nasze samopoczucie. Jeśli chcemy kompleksowo zadbać o nasz stan, poza zdrową i zróżnicowaną dietą, koniecznie musimy zatroszczyć się też o jakość naszego wypoczynku. Upewnijmy się, że podłoże, na którym śpimy, jest wygodne i odpowiednio do nas dopasowane. Dzięki temu będziemy mogli skutecznie się odprężyć i rozluźnić mięśnie. Aby tak się stało, dobierzmy jakościowy, komfortowy materac, który będzie pasował do nas w stu procentach. W celu znalezienia tego idealnego modelu możemy przetestować różne produkty w sklepie stacjonarnym Nowy Sącz.
Poprawa odporności
Jedną z najważniejszych właściwości, jaką wyróżnia się czarnuszka, jest korzystny wpływ na nasz poziom odporności. Składnik ten poprawia pracę naszego układu immunologicznego ze względu na zasadę immunomodulacji. Oznacza to, że obecne w czarnuszce substancje uaktywniają układ odpornościowy, zwiększając liczbę jego komórek, ale też działają przeciwzapalnie i łagodząco. Dzięki niej możemy uregulować pracę układu immunologicznego i poprawić jego działanie. Z racji tego spożywanie czarnuszki polecane jest szczególnie jesienią i zimą, kiedy nasza odporność jest raczej obniżona, a ryzyko infekcji bardzo duże.
Działanie przeciwbakteryjne
Spożywanie czarnuszki pozwoli nam uchronić się przed różnymi szkodliwymi drobnoustrojami. Produkt ten wykazuje bowiem działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe. Odpowiada za to olejek lotny i tymochidrochinon, które zapobiegają rozwojowi patogennych bakterii w organizmie. Zmniejszają też ilość drobnoustrojów, które niekorzystnie oddziałują na stan jelit. Czarnuszka działa ponadto przeciwzapalnie, łagodząc wszelkie stany zapalne i pomagając nam szybciej wrócić do zdrowia. To za sprawą obecności wielu składników, które skutecznie zwalczają wolne rodniki. Są one odpowiedzialne za niszczenie wielu komórek i inicjowanie stanów zapalnych. Na szczęście poprzez witaminę E czy selen możemy zmniejszyć ich ilość. Jest to szczególnie ważne w przypadku takich chorób jak atopowe zapalenie skóry, reumatoidalne zapalenie stawów czy astma. Warto wiedzieć, że olej z czarnuszki jest niezwykle często stosowany w razie problemów z układem oddechowym. Jego systematyczne stosowanie pomaga zwiększyć wydolność płuc, a także wyeliminować różne nieprzyjemne dolegliwości, jak na przykład świszczący oddech.
Obniżenie poziomu cholesterolu
Okazuje się, że czarnuszka może zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi. Przyczyniają się do tego fitosterole, które są w niej zawarte. To naturalne związki chemiczne, które skutecznie walczą ze złym cholesterolem. Oprócz tego czarnuszka redukuje stopień stresu oksydacyjnego, co pomaga w dbaniu o stan serca oraz naczyń krwionośnych, i zmniejsza ilość triglicerydów. Jej systematyczne spożywanie będzie miało kluczowe znaczenie dla układu krwionośnego.
Łagodzenie alergii
Ze względu na wspomniane działanie przeciwzapalne czarnuszka może pomóc też przy alergii. Alergia objawia się poprzez pojawienie się stanu zapalnego w organizmie, na przykład w postaci wysypki lub świądu. Składniki zawarte w czarnuszce pomagają złagodzić te objawy. Co więcej, tymochinon sprawdza się również w uregulowaniu samej reakcji alergicznej.
Poprawa kondycji skóry i włosów
Czarnuszka zawiera wiele korzystnych składników, w tym biotynę, które przyczyniają się do wzmocnienia włosów i pobudzenia ich wzrostu. Pomaga też w walce z łupieżem i łysieniem. Okazuje się też skuteczna u tych, którzy zmagają się z trądzikiem.
Choć na pierwszy rzut oka czarnuszka może wydać się niepozorna, jeśli zainteresujemy się jej właściwościami, przekonamy się, że zdecydowanie warto wdrożyć ją do swojej diety! Ma ona działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, a do tego może korzystnie wpłynąć na naszą odporność.
Przeczytaj także: Sennik włosy: tajemnicze przesłanie Twoich nocnych marzeń